Rensa och planera vårgarderoben - Capsule Wardrobe

Jag har länge velat skapa en garderob som är bättre genomtänkt än den jag har. Jag har handlat kläder utan att ha en riktigt bra plan egentligen och då har det inte heller blivit så genomtänkt som jag skulle önska.
Nu när våren knackar på dörren så vill jag städa och göra fint i hela hemmet och då kommer ju turen även till garderoberna. 
Hamnade av en slump på olika artiklar om Capsule Wardrobe och blev super inspirerad att prova detta koncept. 

                                             

Capsule Wardrobe

Själva uttrycket kommer från Susie Faux som var ägare till en Londonbutik som hette Wardrobe på 70-talet. Hon menade att capsule wardrobe är en kollektion av kläder som inte blir omoderna och som enkelt kan kombineras med varandra. Det är ett fåtal klädplagg där man tänker kvalité snarare än kvantitet. En genomtänkt plan som man håller vilket också leder till bättre ordning, hållbarare garderob och bättre ekonomi.

Skapa en ny livsstil

 • Fundera över hur dina dagar se ut idag. Hur mycket tid tillbringar du på jobbet? Vilka fritidsaktiviteter har du? Hur mycket är du hemma, på fest eller med vänner?
  Försök att se hur mycket tid du lägger på varje aktivitet för att få överblick vart du ska lägga den största delen i din planering.
 • Försök sedan att skriva ner alla ord du kan komma på som beskriver din personlighet som:
  Trendig, Sportig, Färgglad, Chic, Naturlig, Cool mm
 • Gör sedan en lista över de olika märken och designers som du gillar och som stämmer med din stil, kroppsform och budget.
  Vart har jag köpt mina favoriter som jag använder om och om igen? Vilka märken passar min budget och kroppstyp?
 • Sedan är det klart för att titta över det här med färger, du får fråga dig själv om du gillar att klä dig mer färgstarkt eller om du dras mer åt neutralare toner?
  Vilka färger tillhör de olika årstiderna för mig? Vilka färger trivs jag i?
 • Gör nu en lista över dina favoritkläder så du får en klarare bild över vilken stil du har. Den kan vara exv. skinny jeans, mysiga stora stickade tröjor, 
  vita T-shirts av god kvalité, ankel boots osv… Fråga dig själv vad du gillar att klä dig i, vad du plockar fram igen och igen. Det kan vara saker som du inte har men som du vill ha mer av också.
 • Utifrån detta är nästa steg att sätta ihop olika OUTFITS att ha på sig i olika sammanhang. Det kan vara Jeans med vit               T-shirt, kort skinnjacka och boots till dagen, och att man  sätter ihop Jensen med en vit blus och kavaj till en kvälls outfit…
  Även här gäller att tänka på att utgå från sin egen stil vad du gillar och trivs i. Vilka outfits visar vem DU är?
 • Nu är det en shopping lista som ska skapas utifrån detta på saker som du kanske behöver? Här får du tänka efter om det verkligen behövs? Vad behövs för att få garderoben mer komplett? Behövs det mer av någon färg? Är det något jag behöver ersätta? 
  Målet är att inte ha för många saker i varje Kapsel — Här bestämmer man egentligen själv hur många delar som får ingå. Det brukar ligga på mellan 33-39 delar.
 • Spendera alla dina pengar här på pappret innan du går ut och shoppar på riktigt. 
  Lägg mer energi på kvalité i stället för kvantitet, det brukar löna sig i längden.
  Det kanske tar lite tid innan man är klar (om man nu någonsin blir det) en garderob förändras men på detta sätt kanske inte lika fort i alla fall.

Denna bild är tagen från Elin Klings blogg och det var en av de inspirationskällor jag hittade.
 

Så nu har jag i alla fall börjat med min garderob och burit ner alla vinter och höstläder i källaren i en låda.
Sedan har jag tagit bort allt jag inte använder, för smått, för stort och det jag inte gillar. Det blev en hel sopsäck som donerades.
Nu ser det lite luftigare ut och jag har en bättre översikt över vad jag har.
Nästa steg för mig blir att sätta ihop olika outfits på en lista och se vad jag behöver komplettera up.
Färg mässigt så ser jag att det lutar åt mycket vitt, beige, jeans och svart, precis som på bilden. Så jag fortsätter på det spåret...

Det kommer att bli superkul!

 

 

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande!

Stäng